În perioada 21-23 aprilie 2023, România va fi prezentă la cel mai important eveniment internațional dedicat cărții din capitala Franței: Festival du Livre de Paris, participare organizată, ca în fiecare an, de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Național al Cărții (CENNAC) și ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ambasada României la Paris și Ambasada Republicii Moldova la Paris.
Motto-ul prezenței românești la această ediție a Festival du Livre de Paris este Roumanie – un pays qui se raconte / România – o țară care se povestește, o încercare de a sintetiza în cuvinte oferta bogată de evenimente pregătite de echipa ICR pentru desfășurătorul celor trei zile de la Grand Palais Éphémère. Arhitectura programului include peste 20 de evenimente, construite în jurul celor mai recente volume românești traduse în limba franceză: de la romane și cărți de poezie, până la volume de nonficțiune și cărți de bandă desenată.
Programul de la standul României (B33) se va deschide vineri, 21 aprilie 2023, ora 12.30, cu un eveniment dedicat cărților de bandă desenată. În aceeași zi, de la ora 15.00, va avea loc o dezbatere pe tema noilor apariții editoriale din sfera prozei românești, pornind de la catalogul pregătit de ICR/CENNAC pentru Festival du Livre de Paris, ediția 2023.
Sâmbătă, 22 aprilie 2023, ora 11.30, proza revine la standul României, cu o întâlnire dedicată romanelor Iar dimineaţa vor veni rușii de Iulian Ciocan (Editura Tropismes, 2022, traducere Florica Courriol) și Ioșca de Cristian Fulaș (Editura La Peuplade, Canada, 2022, traducere de Florica Courriol și Jean-Louis Courriol).
De la ora 16.00, non-ficțiunea își face loc în program cu o apariție în care sportul se confruntă cu poliția politică – Nadia Comaneci, dans l’œil de la police secrète de Stejărel Olaru (Editura Robert Laffont, 2022).
De la ora 18.30, va fi prezentată la stand încă o traducere recentă în franceză a unui roman românesc de succes: Zogru de Doina Ruști (Editura duTyphon, 2022).
Duminică, 23 aprilie 2023, ora 10.00, Mircea Arapu propune un atelier de desene și de ilustrații pentru copii cu vârste începând de la 8 ani, pornind de la ediția aniversară PIF – 75 de ani.
Va urma, de la ora 12.00, o oră dedicată celor mai recente volume de poezie românească traduse în limba franceză, la care vor lua parte Linda Maria Baros, Jean Poncet și Francois Mocaer.
Scriitoarea Adriana Babeți li se va alătura, de la ora 13.00, pe Scena Eiffel din cadrul Salon du Livre de Paris, lui Dorottya Szavai (Ungaria) și Stamatios Zochios (Grecia), pentru dezbaterea intitulată „Din trecut spre renașterea culturală europeană” – eveniment cu invitați din orașele capitale europene ale culturii: Timișoara, Veszprém, Elefsina. Întâlnirea cultural-literară va fi moderată de Florence Bouchy, jurnalistă la Le Monde des Livres.
De la ora 15.00, prozatoarea Gabriela Adameșteanu va participa, la standul României, la un dialog cu Cristina Hermeziu, dedicat ediției franceze a romanului Fontana di Trevi (Editura Gallimard, traducere de Nicolas Cavailles).
Cercetătoarea Doina Lemny, reputată specialistă în opera lui Constantin Brâncuși, își va prezenta, de la ora 17.00, la standul României, cele mai recente lucrări: Brancusi, la chose vraieși Brancusi et ses muses(Editura Gourcouff-Gradenigo, 2023), în cadrul unui dialog cu cercetătoarea Mica Gherghescu.
Programul integral al evenimentului este disponibil aici.